KRO-NCRV: Boedha’s in het Westen

Journalistiek / Productie / Research / Tekst

Het researchen van de 2-delige KRO-NCRV documentaire Boeddha’s in het Westen. Een klus die mij als hoofdredacteur van Bodhi, hét online boeddhistisch platform, op het lijf stond geschreven.

Documentaire westers boeddhisme

Deze film laat zien hoe het boeddhisme zich nestelt in onze westerse cultuur en mensen handvatten geeft voor een evenwichtiger leven. Tegelijkertijd wordt duidelijk hoe deze eeuwenoude wijsheidstraditie zich aanpast aan onze tijd en cultuur, en daarmee een verscheidenheid aan nieuwe vormen van mindful leven voorbrengt.

Boeddhisme voor de moderne mens

Regisseur Laetitia Schoofs vroeg mij om vooronderzoek te doen voor de 2-delige docu. Ik las boeken en artikelen en sprak met een keur aan boeddhistisch leraren en schrijvers over de hele wereld. Gesprekken over hoe zij het (westers) boeddhisme zien. En over de rol die het boeddhisme kan spelen in het leven van de hedendaagse westerse mens en in het aangaan van huidige maatschappelijke issues. Met het resultaat van mijn onderzoek wist Laetitia in zeer korte tijd een boeiende mix van pioniers te filmen en interviewen.

Bekijk Boeddha’s in het Westen op NPO Start.